ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ଦହିବାରାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରି ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦହିବାରା ଦିବସ ଆୟୋଜିତ ହୁଏ। ଏହି ଦିନଟି ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ଗାଁ-ଶହରରେ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଲାସର ସହିତ ପାଳିତ ହୁଏ। ଦହିବାରା ଏକ ଏମିତି ଖାଦ୍ୟ ଯାହା ଓଡ଼ିଆ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଙ୍ଗ ଅଟୁଟ ଅଂଶ ଅଟକିଛି। ଏହା ଦହି, ବଟାରା, ଚଟଣୀ ଓ ତେଲ ଯୋଗେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଲୋକଙ୍କର ମନ ଜିତେଥାଏ।

ଏହି ଦିନରେ, ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଖାଦ୍ୟ ପରମ୍ପରାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସାମୁଦାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୁଏ। ଦହିବାରା ପାଇଁ ବିଶେଷ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୁଏ ଯାହାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ଓ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସେଲିବ୍ରିଟିମାନେ ଅଂଶ ନେଇଥାନ୍ତି। ଦହିବାରା ଦିବସ କେବଳ ଏକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ସେହି ତାଲିକାର ଏକ ଅଂଶ ଯେଉଁଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମୁଦାୟ ସମ୍ମିଳିତ ହୋଇ ଏକ ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ପାଳିତ କରିଥାଏ। ଏହି ଦିନଟି ଓଡ଼ିଆ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ସାଧାରଣ ଓ ଏକତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ।